Blues för dig

Musik och den svenska bluesen

Allt om blues

Blues är en väldigt gammal musikgenre. Den har sina rötter i Mississippi i slutet på 1800-talet då de afroamerikanska arbetarna började sjunga sånger. Bluesen har lagt grunden till i princip all modern musik.

828977-guitarist

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att blues är något som många verkligen njuter av.

”Ett bättre och mer njutningsfullt sätt att slappna av och varva ner är genom att sätta på bra musik, hälla upp ett glas rött vin eller en god whiskey och sedan bara njuta. Den här typen av avslappning är vi alldeles för dåliga på att ta oss tid till.” Läs mer.

Var kommer blues ifrån?

Men bluesmusiken är faktiskt ofta väldigt sorlig och ledsam och namnet blues kommer från uttrycken ”feeling blue”, ”blue notes” och ”in the blue moods”, som betyder ledsen och sorgsen. Bluesen har sitt ursprung i arbetssånger som sjöngs av afroamerikaner i USA i slutet av 1800-talet. Sitt kommersiella genombrott fick bluesen genom att sångerskan Mamie Smith 1920 sjöng in Crazy Blues och sålde i mer än två miljoner exemplar. Den amerikanska populärmusiken är väldigt påverkad av blues och i princip alla nyare musikformer som jazz, rock’n’roll och pop har sitt ursprung från bluesen.

Bluesen i Sverige

Vad gäller svensk blues finns det några kända namn som är verksamma i musikgenren. Bland annat Louise Hoffsten, Peps Persson och Mats Ronander. Peps Perssons sound skiljer sig lite från den traditionella bluesen eftersom att han även blandar in reggae och sjunger med grov skånsk dialekt. Läs mer. Louise Hoffsten har spelat in olika traditionella blueslåtar och i dessa använder hon sig av ett munspel, vilket var vanligt förekommande i bluesmusiken förr. Mats Ronander har mest hållit på med klassisk rock men han var under en tid medlem i bandet Low Budget Blues Band, som spelade blues.

« Föregående inlägg